Wat is een browser?

25 februari 2020
 - 
 - 

Je hoort de naam vaak vallen maar, wat is een browser nou precies? Een browser is het programma dat ervoor zorgt dat jij op het internet kunt surfen. Een ander woord voor browser is internetbrowser of webbrowser en is dus gewoon het programma waarmee jij het internet op kunt.

Dit kan via verschillende apparaten zoals je computer of laptop, tablet, smartphone of SMART TV. Maar ook via verschillende consoles kun je het internet op gaan via een browser. De meest gebruikte browsers in Nederland zijn Google Chrome, Firefox, Internet Explorer, Opera en Safari. Deze laatste wordt gebruikt in combinatie met Apple producten zoals de iPhone.

Hoe kun je een browser gebruiken?

Wanneer je één van de bovenstaande webbrowsers opent kun je in de adresbalk dat je bovenaan ziet staan het webadres invoeren van de website waar je naartoe wilt gaan. Door dit te doen kun je verschillende websites bezoeken en zo surf je over het internet.

Wat kun je allemaal met een browser?

Er zijn veel mogelijkheden binnen een browser. Allemaal om het voor jou zo makkelijk mogelijk te maken. Zo onthoudt hij welke website je eerder hebt bezocht en kan een browser, wanneer jij dit wilt, de inloggegevens van websites voor je onthouden. Dit is handig want dan hoef jij je niet telkens opnieuw aan te melden. Google Chrome is gekoppeld aan Google en dit zorgt ervoor dat je de adresbalk ook kunt gebruiken voor het doen van zoekopdrachten.

Daarnaast kun je bij sommige browsers zelf ook nog een aantal functies aanpassen. Dit kun je doen bij de browser instellingen. Zo kun je instellen welke zoekmachine je standaard wilt gebruiken en met welke website de browser standaard wordt opgestart.

Privé modus

Voorbeeld van incognito / prive modus op Google Chrome

Bij verschillende browsers is er ook een privé modus aanwezig. Deze kun je aanzetten tijdens het bekijken van verschillende pagina’s. de informatie vanaf de website en het adres daarvan worden niet bijgehouden, terwijl dit normaal gesproken wel gebeurt.

Aantekeningen maken

Hierboven 3 verschillende chrome extenties om aantekeningen te maken in je browser

Soms kom je bij het lezen van bepaalde websites erg veel tekst tegen waar je graag een aantekening van wilt maken. Bij sommige browsers is het mogelijk hier dan een screenshot van te maken en daar direct op te schrijven. Dit is vooral handig wanneer je dit doet vanaf een tablet.

Favoriete pagina’s opslaan

bladwijzer toevoegen
Zo sla je een pagina op in Google Chrome

Als je een pagina hebt die je graag wilt bewaren, kun je deze opslaan als favoriet. Je browser onthoudt deze pagina dan op één handige plek. Zo heb je al je favoriete pagina’s overzichtelijk bij elkaar!

Welke browser is het beste en snelste?

Hierboven het aantal gebruikers per browser

Dit is voor iedereen verschillend. De één vindt Internet Explorer fijn werken, een ander gebruikt weer liever Google Chrome. Door het simpelweg uit te proberen kun je ontdekken welke browser voor jou het fijnste werkt.

Wel zijn er onderzoeken gedaan naar deze vraag. Heel lang was Firefox de snelste browser. Waarbij Google Chrome werd gezien als beste browser. Omdat Google Chrome erg veel mogelijkheden heeft en de snelheid niet veel lager is dan bij Firefox. Maar er is nu een nieuwe browser welke sneller is als Firefox en dezelfde features heeft als Google Chrome. Dit is de Brave browser.

Brave browser is een unieke nieuwe browser. Deze is namelijk gebouwd op dezelfde basis als chrome. Vervolgens zijn alle Google Chrome services eruit gehaald en zijn er verschillende tracking blokkers ingebouwd. Deze blokkeert tracking cookies standaard. Ook zit er een adblocker in.

Doordat Brave browser al deze services blokkeert laden pagina's super snel en door de Google Chrome basis werken alle chrome extensies op brave. Je kunt brave hier downloaden. Waarnaar je al je settings en extensies van Chrome, Safari of Firefox kunt importeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.